AĞIZ KOKUSU TEDAVİSİ

Ağızda oluşan kötü koku, son derece rahatsız edici bir durumdur. Çoğu zaman sosyal hayatı olumsuz etkiler, hatta evliliklerde ciddi bir problem haline gelebilir.

Sebepleri:

– Ağız boşluğunda yaşayan bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşikler kötü kokuya yol açar. Ölü veya ölmek üzere olan bakteriler sülfür bileşikleri açığa çıkarır.
– Bakteri tabakaları ve yiyecek artıkları dilin arka tarafında birikir. Dilin yüzeyi oldukça pürüzlü bir yapıdadır ve bakterilerin yaşamasına elverişli bir özelliğe sahiptir. Büyük miktarda sülfür bileşikleri de bu alanlarda birikir.
– Eğer diş yüzeyi iyi temizlenmezse kısa sürede bakterilerin yaşamasına elverişli bir hale gelir.
– İleri derecede dişeti rahatsızlığı olanlarda kişinin kendi başına temizleyebilmesi pek mümkün olmayan, ulaşılamayan alanlar vardır. Derin dişeti cepleri gibi böyle alanlar da kötü kokuya sebep olur.
– Şanslıyız ki ağız boşluğundan kaynaklanan kötü kokuların tedavisi kısa sürede sonuç vermektedir ve problem çözülebilmektedir.

Ağız Kokusunun Tedavisi

Ağız kokusunun tedavi edilebilmesi için önce ağız kokusunun kaynağının belirlenmesi ve bu tespit sonucu ortadan kaldırılması gerekmektedir. Kliniğimizde ağız kokusunun düzeyinin belirlenebilmesi için özel cihazlar kullanılmaktadır. Ağız içi kaynaklı kokularda tedavi, kişiye ve gereksinimlerine özgü olarak hazırlanmakta ve çoğunlukla ağız içerisindeki gıda takılmalarının ortadan kaldırılması, iltihapların ve çürüklerin temizlenmesi ve ağız içi bakteri sayısının ağız  bakımı yöntemleriyle azaltılmasından oluşmaktadır.

Nedenleri:

– Periodontal hastalıklar, mukozal hastalıklar ve enfeksiyonlar, oral kanserler
– Orofaringeal anomaliler (yarık damak, velofaringeal yetmezlik)
– Protez ve implantlarla ilgili sorunlar, diş çürükleri, diş taşları, dişeti hastalıkları
– Postnazal akıntıya yol açan durumlar
– Ağız kuruluğuna yol açan durumlar (stres, ilaçlar, Sjögren sendromu, avitaminoz, diyabetes mellitus, menopoz)
– Dil üzerinde artık birikimi
– Nazal obstrüksiyon ve nazal hastalıklar (polipler, septal perforasyon, adenoid vejetasyon)
– Tonsil hastalıklar (kronik tonsillit, tonsilit fallar)
– Solunum sistemi hastalıkları (Kronik akciğer enfeksiyonları, tüberküloz, kanser, bronşektazi, akciğer apsesi)
– Solunum yollarında yabancı cisimler
– Gastrointestinal hastalıklar (özofagealdivertikül, özofajit stenozlar, akalazya, özofagusta yabancı cisim, hiatal hernia, GÖRH, özofagus)
– Mide kanseri, peptik ülser, Hp gastriti, karaciğer sirozu, pilor stenozu, gastrit, hipokinezi, bazlı malabsorbsiyon sendromlar, GIS kanamaları, parazitler, gıda zehirlenmeleri)
– Kronik renal yetmezlik, otoimmün hastalıklar
– Hematolojik hastalıklar

Fizyolojik nedenler

– Açlık
– Ağız temizliğinin iyi yapılmaması
– Bazı gıdaların tüketilmesi (yüksek protein içerikli gıdalar; soğan, sarımsak, turp gibi keskin kokulu yiyecekler, bazı baharatlar, kahve, alkol) ve kronik sigara içiciliği.

Ağız Bakımının Sürekli Yapılması İçin Gerekenler

Ağız bakımı olarak sadece diş fırçası kullanımı yeterli değildir. Bakterilerden ve oluşturdukları ağız kokusu ve diğer olumsuzluklardan kurtulabilmek için diş ipi, köprü altı ipi ve dil kazıyıcısı kullanılması gerekmektedir. Ayrıca gerekli olduğunda anti bakteriyel ağız gargaralarının kullanılması yararlı olmaktadır.

Metin Akay Clinic

Gülüşünüz Bizimle Parlıyor

Metin Akay Clinic olarak sizlere en yenilikçi diş sağlığı çözümlerini sunuyoruz. Modern teknoloji, uzman doktorlar ve hasta odaklı hizmet anlayışımızla, sağlıklı ve güzel bir gülüşe adım atın. Metin Akay Clinic ile gülüşünüzdeki farkı keşfedin!