DİŞ ESTETİĞİ
Toplumsal ilişkilerde ilk tanışma, karşılaşma ve ilk görüş çok önemlidir. Ahenkli yumuşak bir gülümseme her zaman pozitif bir başlangıçtır. Günümüz diş hekimliğinde doğal bir gülüş için kişinin fiziğine ve karakterine özel diş tasarımları yapılmaktadır.
Estetik diş hekimliği hizmetlerine ne zaman ihtiyaç duyulur?
1. Ön dişlerinizde form ve büyüklük açısından asimetri olduğu durumlarda
2. Ön dişleriniz arasında konuşmanızı da olumsuz etkileyen boşluk (diastema) varsa
3. Dişlerinizin renginden memnun değilseniz
4. Dişlerinizde çapraşıklıklar ve/veya düzensizlikler varsa
5. Daha önceden yapılan işlemlerin (kuron, köprü veya dolgular) görüntüsü hoşunuza gitmiyorsa veya doğal olmadıklarını düşünüyorsanız
6. Fotoğraflarınızda ağzınızı kapatmak zorunda kalıyorsanız
7. Toplum içinde gülerken ağzınızı elinizle kapatma ihtiyacı duyuyorsanız.
Yukarıda sayılan durum veya durumların sizin için de geçerli olduğunu düşündüğünüzde estetik diş hekimliği hizmeti veren bir doktoru ziyaret etme zamanınız gelmiştir.
Gülüş tasarımı yapılırken şu kriterlere dikkat edilir
- Yüz Hatlarınız
- Cinsiyetiniz
- Yaşınız
- Gülüş simetrisi
- Dişlerinizin sıralanışı ve renkleri
- Dudaklarınız
- Dişetleriniz
Gülüş tasarımına ilk önce yüz hattınızın hangi geometrik şekle uyduğu tespit edilerek başlanır. Kişinin yüzündeki hatlar dişin hangi formda seçilmesi gerektiğinin şifrelerini içerir.
Erkek ve kadın anatomisi birbirinden farklıdır. Erkeklerde yüz hatları daha keskin ve belirgindir. Alın burun, çene ucu orantısı kadın yüzüyle farklılıklar gösterir. Kadınlarda geçişler daha yumuşak burun ve kaş kemerleri daha siliktir. Dişlerde de aynı paralellik vardır.
Kadınlarda:
- Ortadaki iki diş yandaki dişlerden biraz daha uzundur.
- Komşu dişlerin köşeleri arasında minik aralıklar vardır.
- Dişlerin köşeleri daha yumuşak döner.
- Gülme hattı yukarı doğru kavislidir.
Erkeklerde:
- Komşu dişler daha düz bir hatta birleşirler.
- Dişlerin hatları daha belirgindir.
- Gülme hattı daha düzdür.
Hangi vakalar da uygulanır?
1. Güldüğünde diş eti çok görünenlerde
2. Diş şekil bozukluklarında
3. Diş aralıklarını düzeltmede
4. Hastanın ortodontiyi reddettiği çapraşıklık vakalarında
5. Bleaching ile giderilemeyen diş renkleşmelerinin tedavisinde
6. Ön bölge dişlerindeki büyük eski dolguların varlığında
7. Dişlerin yüzey aşınmalarında
8. Kırık dişlerin yeniden yapılmasında
9. Gülme hattını yeniden dizayn ederken laminate veneer sistemi estetik bir tedavi alternatifi olarak sunulabilir.
Beyazlatma nedir ?
Beyazlatma (Bleaching): Dişlerde zaman içinde istenmeyen lekeler oluşur. Bu lekelerin birçok sebebi olabilir; yaşlılık, boyar madde içeren gıdaların ( çay, kahve, kola, sigara vs) sık tüketimi, travmalar ve gelişim çağında alınan antibiyotikler en belirgin sebeplerdendir. Diş beyazlatma işlemi dişlerde oluşan bu renkleşmeleri giderme işlemidir ve çok yaygın olarak uygulanan güvenilir bir işlemdir. Diş beyazlatma işlemi diş hekimi tarafından muayenehanede uygulanabileceği gibi ( office bleaching), hastanın kendisi tarafından evde de uygulanabilir ( home bleaching).
Evde Diş Beyazlatma: Öncelikle hastanın ağzından alınacak bir ölçü ile kişiye özel şeffaf ve tüm dişleri kapsayacak bir kalıp hazırlanır. Hasta bu kalıp içine diş hekiminin verdiği beyazlatma jelini sürerek belirli aralıklarla dişlerine uygular. Jelin her gün mutlaka düzenli olarak uygulanması ve hastanın ağzında günde 5-8 saat süreyle kalması gerekmektedir. Bu uygulamanın 10 ila 14 gün arası devam etmesi gerekmektedir. Beyazlatma jelinin dişetlerine zarar vermemesi için jelin diş etlerine taşırılmaması, eğer jel taşıyorsa ıslak bir pamukla taşan jelin alınması gerekmektedir. Evde diş beyazlatma işleminin hekimin tavsiye ettiği sürede ve düzenli olarak uygulanması çok önemlidir, aksi takdirde istenen sonuç alınamayabilir.
Klinikte Diş Beyazlatma: Diş hekimi tarafından klinikte uygulanan ve genellikle 45-50 dakika süren bir işlemdir. İşlem sırasında öncelikle diş etleriniz özel bir koruyucu maddeyle korunur, ardından dişlerinize beyazlatma jeli sürülür. Uygulanan özel bir ışın ile sürülen jelin aktive olması ve beyazlatma işlemini hızlandırması sağlanır. Tek seanslık bir uygulama sonrasında dişler ortalama 4-5 ton açılır.
Laminate Veneer
Laminate Veneer Uygulaması Nedir?
Yaprak porselen olarak da bilinen laminate veneer uygulaması adını kullanılan takma tırnak kalınlığındaki plakalardan alır. Bu yöntem, dişlerin daha beyaz görünmesini ve diş bozukluklarının ortadan kaldırılmasını sağlar. Peki laminate veneer nedir ve nasıl uygulanır?
Laminate Veneer Nasıl Yapılır?
Dişlere doğal bir beyazlık kazandıran laminate veneer uygulamasında öncelikle kişinin diş yapısı incelenir ve diş yapısına uygun plakalar belirlenir. Ardından diş yüzeyinden çok ince bir tabaka alınarak yerine daha önceden hazırlanmış olan plakalar yerleştirilir ve yapıştırılır. Bu işlem esnasında özel bir malzeme yapıştırıcı olarak kullanıldığından kaplamaların düşmesi diş yüzeyinden ayrılması mümkün değildir.
Kimler Bu Uygulamadan Faydalanabilir?
Laminate veneer yaptıranlar genellikle diş üzerinden antibiyotik kullanma ya da kalıtsal nedenler gibi sebeplerle dişlerinde renk bozukluğu meydana gelen kişilerdir. Ayrıca belirli bir düzeye kadar diş görünümü bozukluklarında da bu yöntem uygulanabilir. Diastema kapama metodu olarak da ayrık diş görünümünün düzeltilmesi amacıyla laminate veneer uygulamasından faydalanmak mümkündür. Bu yöntem, rengi ya da dokusu bozulan dolguların daha düzgün bir görünüme kavuşması için de kullanılır. Ayrıca kırık ya da aşınmış dişlere sahip olanlar yaptırabilir.
Plakalar Ne Kadar Süre Kullanılır?
Bu uygulamada kullanılan plakalar porselenden imal edilir. Bu plakalar, düzenli ve doğru bir ağız bakımı ile çok uzun yıllar kullanılabilir. Ancak herkes gibi laminate veneer uygulamasından faydalanan kişilerin de ağız ve diş bakımına özen göstermesi gerekir.
Laminate Veneer Kaç Aşamada Yapılır?
Öncelikle diş yüzeyinin uygulamaya hazır olması gerekir. Bu nedenle uygulama öncesinde dişler temizlenir ve dişlerin ölçüsü alınır. Diş yapısına uygun olarak hazırlanan plakalar daha sonra yapıştırıcı bir ara madde kullanılarak hekim tarafından diş yüzeyine yapıştırılır. Tüm bunlar iki-üç seanslık bir uygulamada gerçekleştirilir.
E-max
E-max kuron bir tam porselen çeşididir. Alt yapı olarak kullanılıp üzerine porselen yapılabildiği gibi, direkt tek parça olarak da yapılabilir.
E-max kuron/köprü protezi hangi durumlarda uygulanabilir?
E-max kuronlar kesici dişler, köpek dişleri ve küçük azı dişlerinde kaplama yapılması gerektiği durumlarda ve estetik amaçlı olarak kullanılabilir.
E-max köprü protezleri ise sadece tek diş eksiklerinde uygulanabilir.
Zirkonyum kuron ve e-max kuron arasındaki fark nedir?
E-max kuron ve zirkonyum kuron her ikisi de estetik diş hekimliği uygulamalarıdır. E-max kuronların ışık geçirgenlikleri zirkonyum kuronlara göre daha fazladır. Birden fazla diş eksikliğinin olduğu durumlarda E-max köprü protezleri kırılganlıkları nedeniyle uygulanamadığından zirkonyum köprü protezleri uygulanır.
Zirkonyum kuron ve e-max kuron dışında tam porselen uygulamalar var mıdır?
Diş hekimliğinde bilgisayarla tasarım ve üretim teknolojisinin (CAD-CAM) gelişmesiyle birçok tam porselen materyal geliştirilmiştir.
Rutinde uygulanan porselen kuron/köprü protezlerinin alt yapısı gri renkte bir metal alaşımıdır. Bu metal destekli porselen kuron/köprü protezleri özellikle ön bölge dişlerinde uygulandıklarında dişeti bölgesinde gri bir yansıma yaratırlar. Diş eti grileşmiş gibi görünür. Bu görüntünün sebebi porselen kaplamaların alt yapısında bulunan metal alaşımının zamanla diş eti bölgesinde çözünerek birikmesidir. Ayrıca alt yapının metal olması sebebiyle porselenin ışık geçirgenliği azalır ve bu restorasyonlar (kaplamalar) donuk mat bir renkte görünür. Bu estetik problemlerden dolayı son yıllarda zirkonyum/e-max kuron/köprü protezlerinin kullanımı artmıştır. Tam porselen protezlerde kaplamalar altyapı olmadan tamamen porselen materyalinden yapılabildiği gibi beyaz renkte bir altyapı kullanılarak da yapılabilir.
Metal allerjisi bulunan bireylerde zirkonyum/e-max protezler kullanılabilir mi?
Metal allerjisi bulunan bireylerde metal destekli porselen kaplamaların kullanımı allerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Tam porselen kuron/köprü protezlerinin bakımı nasıl yapılır?
Tam porselen sabit protezlerin doğal dişlerde olduğu gibi diş fırçası ve diş macunu kullanılarak rutin bakımı yapılmalıdır. Protezlerin ara yüzeyleri superfloss tip diş ipi ve arayüz fırçası kullanılarak temizlenmelidir. Yıllık rutin diş hekimi kontrolü aksatılmamalıdır.
Zirkonyum
Zirkonyum, diş hekimliğinin temel gereksinimleri olan estetik, sağlamlık, doku uyumu ve doğallık konularında bugüne kadar ulaşılan en yüksek kaliteye sahip bir üründür. Estetik diş hekimliğinde her geçen gün metal alt yapılı porselenlerden uzaklaşılıyor. Biyolojik uyum, doğal görüntü, estetik ve mekanik direnç gibi istediğimiz tüm özelliklere sahip olan bu sistemde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Zirkonyum alt yapılı porselenleri hem ön dişlerde kullanabilecek kadar estetik olmaları hem de arka dişlerde kullanılabilecek kadar sağlamdır.
- Zirkonyum ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer estetik görünür, çok iyi yapılmış olan metal destekli porselenlerde bile bir matlık ve yapaylık vardır. Bu nedenle özellikle ön dişlerde zirkonyum tercih edilir.
- Metal destekli porselenler bazı ışıklarda ağızda yokmuş gibi koyu renkli bir boşluk görüntüsü verir. Zirkonyum ise aynı doğal diş gibi her türlü ışığı geçirir.
- Alt yapısında metal olmadığı için kuron-diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz.
- Sigara ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını minimuma indirir.
- Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez.
- Ağızda tat bozukluğuna, diş eti problemlerine ve ağız kokusuna yol açmayan sağlıklı bir materyaldir.
- Önceden yapılmış olan metal destekli porselen kuronlar nedeniyle dişetinde oluşan baskı ve morluklar zirkonyum (kaplamaların) kuronların uygulanmasıyla tamamen ortadan kalkar, estetik ve doğal bir görüntü elde edilir.
- Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel vb) oluşabilecek alerji riski zirkonyum alt yapılı porselenlerde yoktur
Metin Akay Clinic
Gülüşünüz Bizimle Parlıyor
Metin Akay Clinic olarak sizlere en yenilikçi diş sağlığı çözümlerini sunuyoruz. Modern teknoloji, uzman doktorlar ve hasta odaklı hizmet anlayışımızla, sağlıklı ve güzel bir gülüşe adım atın. Metin Akay Clinic ile gülüşünüzdeki farkı keşfedin!
Randevu Formu
Kişisel verilerimin işlenmesine izin veriyorum ve kullanıcı sözleşmesi ile gizlilik politikasını kabul ediyorum